Powerpuff Girls, Buttercup

Labels

favourite (8) umum (7) Ramadhan (3) life (3) info (2) saje (2) JAD (1) rAyA (1)

Sunday, November 18, 2012

Seronok mengenalinya


Di sini, saya berkenalan dengan saudara seakidah yang berasal dari Pakistan. Seorang suri rumah tangga yang menemani suaminya belajar di universiti yang sama dengan saya. Banyak perkara yang saya belajar darinya. Perlakuannya banyak menginsafkan saya.

Tiang agama, solat 5 waktu sehari semalam.
Pernah bersolat bersama saudara dari Pakistan ini di surau universiti saya. Kami (pelajar Malaysia) duduk sambil berborak kosong selepas solat isyak jemaah. Kelihatan, saudara dari Pakistan itu memandang kami dengan pandangan yang semacam.
Mengapa?
Kerana kami tidak mengerjakan solat sunat selepas isyak.
Jika kita, solat sunat itu selari dengan hukumnya, tidak buat pun tidak mengapa. Kita mengambil cara lebih mudah untuk tidak mengerjakan perkara yang sunat itu.
Tetapi jika di Pakistan, solat sunat sebelum dan selepas solat wajib itu seperti wajib. Mereka mesti melakukannya. Begitu juga dengan solat sunat witir yang didirikan sebelum tidur.
Berbeza bukan? Jika difikirkan, mereka lebih banyak bertemu dengan Allah berbanding kita. Tidak iri hatikah?

Pernah sekali, kami berborak bersama. Sahabat saya bertanya kepada saudara seakidah itu tentang aktiviti yang dilakukannya semasa di rumah.
Jawapan pertama yang keluar dari mulutnya adalah, membaca al-Quran.
Subhanallah. Jika kita, dalam bulan penuh keberkatan, Ramadhan, insyaAllah ramai yang begitu. Jika bulan biasa, saya kurang pasti. Tetapi, kita kadang-kadang terasa malu untuk memberitahu sahabat yang baru kita kenali yang kita sering membaca al-Quran ketika di rumah. Ini kerana, perkara membaca al-Quran ketika masa lapang adalah perkara yang kurang biasa, ataupun dengan bahasa yang agak kasarnya ialah asing. Tetapi, hal ini tidak bagi saudara saya yang berasal dari Pakistan itu. Membaca al-Quran ketika waktu lapang itu ialah perkara biasa.

Terasa rapuhnyanya pegangan agama diri ini jika dibandingkan dengan saudara seislam di negara lain. Walaupun semua mengucap shahadah yang sama. Terlalu kuat pengaruh sekularism pada diri ini sehinggakan amalan seharian yang disarankan oleh Islam terasa asing dalam diri. Diri yang sedar perlu bangkit dan berusaha untuk membuang pengaruh sekularism dalam diri.

Terfikir.
Rasa iri hati terhadap saudara seakidah di Palestin, Syria dan negara lain yang berpeluang berjuang shahid dan menempah permaidani syurga di akhirat kelak. Allah memilih mereka kerana kelebihan yang ada pada mereka yang hanya Allah sahaja yang tahu. Menyertai mereka pergi ke Palestin dan sama-sama berperang tanpa ilmu berperang yang cukup adalah tindakan yang kurang bijak kerana kita masih ada senjata untuk menyumbang kepada peperangan yang berlaku ke atas mereka iaitu doa. Teruskan berdoa untuk kemenangan Islam yang kita sayangi. Janganlah berdoa setakat seminggu dua.
Kita juga perlu berjuang dalam bidang yang kita ceburi untuk jadi yang terbaik bagi mengharumkan nama agama kita. Semoga satu hari nanti, kehebatan Islam membuatkan yang lain tunduk kepada keputusan yang Islam buat dan semoga kita menyumbang ke arah itu.
Kemenangan Islam itu pasti, tetapi kita dalam barisan yang memenangkan Islam atau tidak adalah pilihan kita.
Semoga belas kasihan Allah sentiasa bersama kita. 

1 comment:

  1. Assalamualaikum...
    Acik bagi mak dan abah baca blog kamu... Mak berkomen...
    "Alhamdulillah adik dapat menulis dengan baik dan berfakta. Penulisan adik matang dan mampu menyentuh hati pembaca. Mak dan abah kagum dengan kebolehan adik, semoga Allah terus memberikan kekuatan untuk berjuang dalam agamaNya dan melimpahkan rahmat atas kita semua..."

    ~p/s: acik dah edit, mak dah luluskan. saya tukang type saje. Abah pun baca tau blog ni..~

    ReplyDelete